Istället för sms lån

Låna pengar från Mobillån

Tillbaka


Så lånar du smart och säkert

2021-09-27 13:47:29

Det finns flera tillfällen där du kan behöva extra utrymme i din ekonomi, kanske för att betala en oplanerad utgift eller liknande. Möjligheten att låna pengar är många gånger bra, men dessvärre finns det dem som inte lånar på ett smart sätt och försätter sig därmed i svåra situationer.


Allt för många gånger kan vi läsa om personer som hamnat i ekonomiskt trångmål på grund av att man lånat pengar man inte kan betala tillbaka. För att undvika detta vill vi därför ge dig tips på hur du kan låna på ett smart och säkert sätt.


Fundera över ditt behov


Det första du bör göra är att fundera över om du verkligen är behov av ett lån eller om det finns det möjlighet att på sikt spara ihop det belopp du behöver. Du bör undvika att låna pengar om du inte absolut måste.


Du behöver även vara helt säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid. Glöm då inte att ta höjd för eventuella räntehöjningar och förlorade inkomster. Du bör alltid ha tillräckliga marginaler för att klara av att betala dina låneskulder även om din ekonomi skulle påverkas negativt.


Välj lån efter ändamål


Det finns flera olika typer av lån. Vilket som passar dig bäst beror i huvudsak på hur snabbt du behöver pengarna och hur mycket du behöver låna. På Lånakuten.com kan du läsa mer olika typer av lån för att bilda dig en uppfattning av vilket som passar dig bäst. Här kommer dock en kort genomgång av några vanliga låneformer.


Snabblån passar dig som behöver låna en mindre summa pengar


Behöver du bara låna några tusenlappar och kan betala tillbaka skulden inom ett par månader kan ett snabblån vara rätt för dig. Lånen betalas ofta ut samma dag och har i regel hög beviljandegrad. De höga räntorna riskerar dock att göra lånen dyra. Var därför noga med att betala tillbaka skulden i tid.


Samla lån och sänk dina månadskostnader


Möjligheten att samla lån passar dig som redan sitter på flera dyra smålån och vill sänka dina månatliga kostnader. När du samlar dina lån gör du det i ett större privatlån med lägre ränta än dina sammanlagda smålån. På så vis kan du sänka dina månadskostnader och få mer pengar över i plånboken varje månad.


Tänk på! Stirra dig inte blind på en lägre månadskostnad. Om återbetalningstiden är längre på ditt samlingslån kan det resultera i en högre totalkostnad än om du betalat av dina smålån var för sig.


Finansiera större utgifter med ett privatlån


Är du i behov av ett större lån för att exempelvis finansiera ett bilköp, en renovering eller liknande kan ett privatlån vara rätt låneform för dig. Lånebeloppen sträcker sig vanligtvis från några tusenlappar upp till flera hundratusen kronor och har en återbetalningstid på upp till cirka 15 år. Räntan är dessutom klart lägre än för snabblån. I de fall du står i valet och kvalet mellan snabblån och privatlån är ett privatlån ofta att föredra.


Jämför dina låneerbjudanden


Det finns många banker och långivare att välja mellan och det innebär också stora skillnader i kostnader. Se därför till att jämföra flera aktörer med varandra så att du inte betalar mer än nödvändigt för ditt lån.


Tips! Vill du inte själv göra jämförelsen kan du ta hjälp av en låneförmedlare.
Senaste Inläggen


Så lånar du smart och säkert

2021-09-27 13:47:29


Julen närmar sig, hitta det bästa lånet för just dig!

2020-12-22 09:32:08


Hitta det bästa lånet i sommar

2020-06-29 14:14:23


Förverkliga dina drömmar i sommar

2020-06-18 09:12:10


Snart är sommaren här

2019-05-20 13:25:35


Planera din ekonomi inför julen

2018-12-17 09:54:49